Diëtiek
Diëtiek omvat alle wetenschappelijke inzichten omtrent voeding en hoe die de gezondheid beïnvloedt. De diëtiste helpt mensen met het verbeteren van hun eetpatroon om gezondheidsproblemen te voorkomen of behandelen.
Dit kan dus enerzijds preventief ingezet worden bij gezonde mensen in de vorm van leefstijlcoaching: advies over gezonde gewoontes en gedragsverandering.
Anderzijds kan het ondersteunend of herstellend werken bij mensen met medische aandoeningen.
Mogelijke indicaties
- Gewichtsbeheersing: ondervoeding, overgewicht, obesitas
- (pre)diabetes en bloedsuikerspiegel stabiliseren
- Voedingsallergieën en -intoleranties
- Hart- en vaatziekten
- Maag- en darmproblemen
- Selectief eetgedrag (bij kinderen)
- Algemene gezonde (relatie met) voeding
FODMAP-dieet
Dit is een dieet dat bekend staat om zijn doeltreffendheid bij het beheersen van spijsverteringsproblemen. Volgens een specifiek stappenplan gaan we uitzoeken bij welke voeding het lichaam niet goed functioneert om zo tot een gepersonaliseerd eetpatroon te komen en de klachten onder controle te houden. Dit is heel streng en vraagt gepaste begeleiding.
Mogelijke indicaties:
- prikkelbare darmsyndroom
- opgeblazen gevoel
- winderigheid
- diarree of obstipatie
Behandeling
De behandeling bestaat uit drie fasen:
- eliminatiefase: de darmen tot rust brengen
- herintroductiefase: bepalen welke voedingsmiddelen jouw symptomen verergeren
- personalisatie fase: een aangepast voedingsplan opstellen aan de hand van jouw triggers